Poradce ministra ŽP je placen za prosazení jezů na Labi


Z výpisu obchodního rejstříku vyplývá, že pan Martin Baier, který je podle našich informací (pět na sobě nezávislých důvěryhodných a dobře informovaných zdrojů!) poradcem ministra ŽP Libora Ambrozka (KDU-ČSL), je současně  předsedou představenstva společnosti Star, která zastupuje investora výstavby jezů na dolním Labi.

Nelze vyloučit, že tato skutečnost souvisí s dohodou, kterou uzavřeli ministři ŽP Ambrozek a dopravy Šimonovský (oba KDU-ČSL) v březnu tohoto roku a jejíž znění máme k dispozici. Podle něj se oběma ministrům „jeví" výstavba jezu v Děčíně „průchodným kompromisem" a „novým řešením".
I malému dítě musí být jasné, že:
1) plavební stupeň Děčín je jen nový název pro starý jez Prostřední Žleb (z pohledu dopadů na říční ekosystémy není nové nic);
2) jde o taktitu rozdělit původní neprůchodnou variantu na dvě etapy - nejprve bude v první fázi povolen jez v Prostředním Žlebu a v další fázi vznikne obrovský tlak na „dostavbu" i druhého jezu, jehož povolení bude o to reálnější.

„Nové řešení" tedy není novou variantou, ale jen novým způsobem jak prosadit původní návrh. Jinými slovy úplná kapitulace ministerstva ŽP a úplné vítězství ministerstva dopravy.

Marian Páleník, Přátelé přírody, o. p. s., listopad 2005