Jak na smog? MHD, plyn a slušnost


Největší problém životního prostředí v Ústí? V poslední době hlavně smog a polétavý prach. Možná řešení? Dostavba posledního úseku dálnice D8, rozvoj MHD, omezení osobních automobilů, nové domácí kotle, přechod na plyn.


Nejvíce ovšem záleží na přístupu Ústečanů. „Nemám možnost to ovlivnit jinak, než v době smogu jezdit do práce hromadnou dopravou,“ řekla třeba Iveta Fišárková.

„Doma máme všechno na elektřinu, takže nesvítím zbytečně a vypínám spotřebiče ze zásuvky. Někdy ke zlepšení stačí i tohle málo.“

Za pravdu jí dal třeba Marian Páleník, ředitel společnosti Přátelé přírody. „Neexistuje jednoduchý recept. Myslím, že město musí zjistit zdroje znečištění a podle nich hledat cestu k nápravě. V komisi pro životní prostředí mají sedět odborníci, mozkový trust a ne lidé nominovaní politicky, třeba ředitelé velkých firem.“

Městská doprava

Za klíčové Páleník považuje klást velký důraz na rozvoj MHD „To není jen ovzduší, ale i hluk, bezpečnost, zeleň. Je to z tohoto pohledu jedna z nejdůležitějších věcí. Moderní autobus je lepší, než jedno auto.“
(Poznámka MP: Ve skutečnosti jsem řekl "I když autobus veze třeba jen 10 cestujících, je to pořád lepší, než kdyby každý z nich jel svým autem.")

V současné době město získalo evropskou dotaci na modernizování MHD, v níž některé vozy jsou staré až 16 let. Ústí chce koupit 26 nových trolejbusů, budovat nový odbavovací systém, rekonstruovat 50 zastávek a další.

„Město Ústí nad Labem předložilo nejrozsáhlejší plán s celkovými výdaji 514 milionů korun,“ potvrdil to Vojtěch Krum, mluvčí regionální rady, jež dotaci přidělila s tím, že podpoří tuto investici částkou 296 milionů korun.

Lepší spalování

Dalším významným znečišťovatelem ovzduší jsou takzvaná lokální topeniště, což jsou kamna a kotle v soukromých domech a vilkách. „Město se musí s majiteli domluvit. Když zateplí domy, jsou tepelné ztráty o 50 procent nižší. Také jsou tu moderní kotle, tepelná čerpadla, plyn. Nejhorší je pálení odpadků, Pet lahví, PVC a podobně,“ dodal Páleník.

V Ústí trpí zhoršeným ovzduším asi 25 procent zastavěného území. Pomoci by mohla i plynofikace, jenže ta nepokračuje. Náměstek primátora Jan Řeřicha uvedl, že to je investice RWE.

„Snahou města bylo plynofikovat Vaňov a Brnou, ale plynařská společnost pro malý zájem místních obyvatel nebude tento záměr provádět,“ řekl Řeřicha.

Proč lidé nemají zájem? „Plyn je drahý, na to nemáme,“ zní nejčastější odpověď.

Autor: Janni Vorlíček, Deník, 11. 3. 2011