Volby 2010: Libouchec ničí stovky kamionů


Tento dům ničí značný provoz, tolerovaný státem. Toto je věta z transparentu, který na svém domě vyvěsil libouchecký obyvatel Vladimír Pekárek.


Obsah věty dokonale vystihuje hlavní problém obce. Tedy nadměrnou dopravní zátěž, hlavně od kamionů.

Redaktoři Ústeckého deníku se v době své návštěvy v Libouchci postavili u silnice a počítali je. Projely jich tu za deset minut dobré tři desítky. „Je to příšerné a já skutečně lituju, že moji rodiče v roce 1945 do pohraničí přišli,“ stěžoval si Pekárek.

Problém s dopravou se ovšem táhne už několik let. Před čtyřmi lety pak zdejší starosta Jiří Štěrba (STaN) předal exsenátorovi Pavlu Sušickému petici za vyřešení tohoto problému. „Určitě by to mohl vyřešit dálniční přivaděč, jestli a kdy ho budou stavět, to bohužel vůbec nejsme schopni ovlivnit.“

Jelikož to obec nemůže nijak ovlivnit, nezbývá jí, než se zaměřit na budování bezpečných přechodů pro chodce, prosazení zpomalovačů a podobně.

Podle Zdeňka Zikmunda (Odpovědní občané), zdejšího opozičního zastupitele, je samozřejmě možností vícero. „Pro nás by byl nejlepší dálniční přivaděč. Pokud není hotový, tak potom tu těžkou dopravu svést jinudy než přes Libouchec. Pak jsou tu dílčí opatření. Přechody, semafory, radary a podobně.“

V minulosti se také v Libouchci vedl boj o vybudování průmyslových zón v jejím katastru. Jednu, spíše obří logistické centrum, chtěla vybudovat společnost CPI. Jelikož ale nezískala potřebné výjimky z ochrany chráněných druhů fauny, projekt byl pozastaven. Co se této zóny týká, původně se měla rozkládat na daleko menším území. „A měla tu být lehká výroba. Ne toto,“ dodal Zikmund.

Boj se ovšem dál vede o průmyslovou zónu v Knínicích, kde pražský investor chce vybudovat obchodní centrum typu outlet.

Starosta Libouchce Jiří Štěrba vysvětluje, že potřebují bezpečné přechody pro chodce anebo semafory

Shánět peníze pro obec nepřestanu


Jak hodnotíte volební výsledky v Libouchci?
Výsledek voleb je určitým zrcadlem situace před volbami. Velice nás překvapilo, jak voliči tím, že volili konkrétní osoby a nevolili strany, zamíchali s pořadím na kandidátkách. Jinak s výsledkem jsem vcelku spokojen.

Jaké jste si stanovil pro toto volební období priority, co pro vás bude důležité?
V obci je několik objektů v dosti špatném stavebním stavu, pokoušíme se proto sehnat dotaci na jejich pořádné rekonstrukce. Další, a já bych řekl, že velice velice zásadní prioritou je snaha o prosazení vybudování dálničního přivaděče Děčín-D8 mimo naši obec, která skutečně dopravní zátěží trpí.

Jak se chcete vypořádat s největším problémem své obce, právě jste hovořil o tom, že je to obrovské dopravní zatížení. Máte konkrétní řešení?
Největším problémem je skutečně veliká hustota dopravy a nedodržování povolené rychlosti v obci. Chystáme se tu tedy vybudovat bezpečnější přechody, u školy určitě se semaforem a radarem na měření rychlosti.

Pokusíte se pro Libouchec vybojovat nebo jinak získat z nějakých dalších zdrojů víc peněz do rozpočtu, případně ze kterých?
Celé minulé volební období jsem sháněl další peníze z různých dotačních titulů a samozřejmě s tím nepřestanu. V maximální možné míře budu pokračovat i nadále, přestože úspěšnost žádostí je obecně velice, velice malá, žadatelů přespříliš a k tomu všemu putují tyto dotační peníze zcela jiným směrem, než by bylo vhodné.

Jak hodnotíte svou práci v předchozím volebním období?
No, samozřejmě že výborně, i když určité rezervy by se ještě našly... (smích) To si dělám srandu, nemůžu přece hodnotit sám sebe.

Jaká teď vůbec panuje na radnici politická situace, máte tu nějaké ty rozbroje?
V malých obcích, jako je třeba zrovna Libouchec, to vůbec není o politických stranách, ale jen a pouze o zcela konkrétních lidech a jejich chuti pracovat. Složení zastupitelstva, řekl bych, není špatné.

Jak dlouho už jste v komunální politice a jak se s tím tlakem, který je s tím spojen, vyrovnáváte?
Já bohudík nejsem členem žádné politické strany a starostou jsem již 8 dlouhých let, ale vždy jako nezávislý.

ANKETA: Jste spokojeni s výsledkem voleb v Libouchci?


Vladimír Pekárek
66 let, pracující důchodce
Akorát se vymění na židlích a jinak to bude stejné. Jeden z hospody tu rozhodoval, kdo bude starosta. Nedůstojné.

Eva Ctibalová
48 let, trafikantka
Jezdím sem pracovat. Já myslím, že to v Libouchci je celkem v pořádku, takže jsem tu spokojená.

Jan Mikl
36 let, instalatér a topenář
No, já jsem vlastně předpokládal, jak to tu dopadne. Osobně nejsem vůbec zklamaný, výsledek mi nevadí.

Marie Černíková
23 let, prodavačka
Já se o politické dění v Libouchci absolutně nezajímám. Takže je mi jedno, jaké byly výsledky voleb.

Výsledky komunálních voleb v roce 2010 - obec Libouchec


„STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ“ 29,72 %
Štěrba Jiří 357 hlasů, Březinová Dana 335, Strzepková Štěpánka 303, Holý Vladimír 302, Šebek Pavel282.

Odpovědní občané 29,16 %
Bolík Jiří 347, Elešová Drahoslava 268, Balog Alexandr 264, Zikmund Zdeněk 240, Laníček Martin 215.

Komunistická strana Čech a Moravy 14,03 %
Budka Václav 208, Tafi Ladislav 151.

Severočeši.cz 10,64 %
Neumannová Daniela 144.

ODS 9,34 %
Voslař Pavel 135.

TOP 09 7,12 %
Kozlík Radek 100

Volební účast: 56,82 %

Autor: Janni Vorlíček Deník, 14. 1. 2011

KOMENTÁŘ PP:


Článek je krajně nevyvážený. Starosta, kterého značná část občanů obce pokládá za kontroverzního, dostává 10× větší prostor než jeho oponenti.

Článek úplně zamlčuje skutečnost, že faktickým vítězem voleb se stali Odpovědní občané (s podporou Přátel přírody) - a to především díky svému odporu k "zónám" a také to, že 5 z 9 zastánců "zón" voliči v Libouchci vykroužkovali.

Na to vše jsem ovšem Ústecký deník předem výslovně upozorňoval. Proč se rozhodl o tom pomlčet a dát prostor vlastně jen starostovi, nevím.

M. Páleník