JEZOVÁ VILA?


Již v r. 2005 upozornili Přátelé přírody na možný konflikt zájmů - osoba blízká tehdejšímu ministrovi ŽP p. Ambrozkovi byla investorem pověřena, aby pro něj (ŘVC) připravovala stavbu kontroverzních jezů na Labi. Za to jistě pan Baier inkasoval od investora jezů nemalé finanční prostředky (ze státního rozpočtu). Zde bychom tedy možná mohli nalézt vysvětlení pro původ prostředků, za něž si pan Ambrozek později pořídil svou vilu.

Za pozornost stojí dvě skutečnosti:
1) Pan ministr Ambrozek zpočátku jezy odmítal, v r. 2005 ale dal na vládě zelenou výstavbě prvního z jezů - Plavebnímu stupni Děčín.
2) Investor firmu pověřenou přípravou jezů vyměnil krátce po té, co p. Ambrozek přestal být ministrem ŽP.

V tomto světle se poněkud jinak jeví zprávy o tom, co objevili novináři HN.

Ambrozek v ministerském křesle: Skutečným šéfem úřadu byl lobbista Baier


Málo známý podnikatel měl exkluzivní přístup k ministrovi, který mohl posílat miliardy korun na různé dotace.


Libor Ambrozek nebyl nikdy prototypem rázného, charizmatického politika. A tomu odpovídala i jeho práce na ministerstvu životního prostředí. V době, kdy mu šéfoval, si raději přivedl výkonného pomocníka - svého kamaráda, vlivného lobbistu a podnikatele v získávání evropských peněz Martina Baiera. Ačkoli tento byznysmen, který ovládá společnost Star, nebyl oficiálně zaměstnancem úřadu, měl v něm v letech 2002 až 2006 velký vliv.

"Běžně se tam pohyboval. Chodil na porady vedení, měl tam jistou dobu i kancelář," řekl HN jeden z vysoce postavených úředníků resortu, který si však nepřál zveřejnit své jméno.

O Baierově vlivu ostatně leccos vypovídá i to, že když v září 2006 nastoupila první Topolánkova vláda, ministr životního prostředí Petr Kalaš dostal od premiéra za úkol "debaierizaci", stejně tak o pár měsíců později Martin Bursík. "Ten měl za úkol v debaierizaci pokračovat," řekl HN bývalý předseda ODS Mirek Topolánek.

Síť spolupracovníků

Jak se podnikatelův vliv projevoval? Předně měl exkluzivní přístup k ministrovi, který mohl posílat miliardy korun na různé dotace, například lidoveckým starostům, přičemž bývá Baier spojován hlavně s KDU-ČSL. Navíc se Baier věnoval a stále věnuje fondům EU, z nichž velká část prostředků proudí do Česka právě přes životní prostředí.

Baier postupně v úřadu a jemu podřízených organizacích rozmístil i své blízké spolupracovníky. A tak se Ambrozkovým náměstkem stal Pavel Labounek, jenž dříve pracoval pro Baierovy společnosti Star či Wero Group. "S panem Baierem se známe od roku 1998 v rámci mého působení ve funkci ředitele ostravské filiálky GE Money Bank," přiznal HN Labounek.

Další Baierovi lidé ovládli Státní fond životního prostředí. Za Ambrozka byl jeho šéfem Andrej Mudray, který severomoravského rodáka Baiera učil v astronomickém kroužku. A jeho koněm byl i náměstek na fondu David Libiger, Baierův obchodní partner, jenž také prošel firmou Star. "S Martinem Baierem jsme se ale v roce 2007 názorově rozešli," popsal Libiger HN vztahy s Baierem.

Jak to fungovalo

Příkladem toho, jak fungoval účinný systém, který měl pomoct firmám Ambrozkova známého Baiera ke státním zakázkám, je malá obec Předín. Ta chtěla postavit kanalizaci. Na stavbu za 78 milionů korun si starosta obce požádal o dotace - a to jak evropské, tak i o dotace od Státního fondu životního prostředí.

Starosta obce tak v dubnu 2004 oslovil Baierovu společnost Star. Jejím úkolem bylo sehnat peníze na kanalizaci. Když v závěru roku peníze skutečně zajistila, prodloužila s ní obec smlouvu. Star měl za úkol dohlížet na realizaci celého projektu, a to až do jeho skončení. Když obec získala peníze, vstoupil do hry další hráč - Wero group, která měla na starosti organizaci veřejné zakázky.

"My jsme měli soutěž na to, kdo nám sepíše žádosti o dotace a firma Star vyhrála. Odměnu měla stanovenou procentem z dotace v případě úspěchu, mám pocit, že to bylo půl milionu korun," říká starosta Předína Arnošt Urbánek. Téměř stejný průběh měly i jiné dotace.

Vedle evropských milionů pak ministerstvo rozdělovalo také dotace z národních peněz. Ty vyplácel Státní fond životního prostředí a většinou to bylo na stejné akce, které získaly dotaci i z Bruselu.

Tajemný MB

Sehnat o Martinu Baierovi informace není snadné. Politici i byznysmeni obvykle tvrdí, že o něm skoro nic nevědí. A pokud už chtějí hovořit, tak jen po příslibu anonymity.

Rovněž on sám si dává velký pozor na to, aby se o něm nepsalo. Neexistují jeho fotografie, s médii nekomunikuje. HN se ho pokusily kontaktovat, mobil ale zvedl jeden ze spolupracovníků a sdělil, že se pan Baier možná ozve. Nestalo se.

Záběr má přitom obrovský a neomezuje se pouze na Česko. Díky vazbám na ČSSD a Jaroslava Tvrdíka se spojil se slovenským expremiérem Robertem Ficem, který jeho firmě Star (Baier z ní oficiálně odešel v roce 2005, vede ji však jeho manželka) ještě jako předseda vlády pomáhal k obecním zakázkám.


Navíc se podle informací HN podílel v srpnu i na dojednání koalice mezi socialisty a lidovci v Jihomoravském kraji. Zřejmě díky němu se měl Ambrozek stát vicehejtmanem. To však nevyšlo, když HN upozornily, že exministr nedokáže vysvětlit, kde vzal 10 milionů na rodinný dům.

Dům za miliony
Na tři miliony vyšla Libora Ambrozka parcela v Kyjově a zbourání starého domu. Za sedm pak postavil nový dům.

Tajemné úspory
Exministr nepotřeboval na stavbu hypotéku, desetimilionovou investici prý rodina pokryla hlavně z dědictví a z úspor, Ambrozek si prý dával stranou poslanecké náhrady. Jiní politici ale vzápětí zpochybnili, že by touto cestou mohl někdo našetřit tolik, kolik tvrdil Ambrozek.

Shánčlivá manželka
Když se Ambrozek začal zaplétat do vysvětlování, přišel s tím, že si několik milionů vydělala jeho manželka, která se prý věnuje mimo jiné poradenství. O jejím podnikání ale nelze na internetu nic najít. Když se ji pokusily HN kontaktovat, pouze přes plot křikla, že těch deset milionů rodina uspořila také tím, že si dávala stranou rodičovské příplatky.

L. Křeč, M. Valášková, HN, 14. 9. 2010

Ambrozkův dům mohl být dražší. Nechybí u něj ani bazén se slanou vodou


Rodina exministra, který zneužil náhrady, musela mít vyšší výdaje, než HN zjistily.

Exministr životního prostředí Libor Ambrozek se zamotává do příběhu svého domu za deset milionů korun. Kromě pochybností, kde na něj vzal, se objevují ještě další - že byl jeho dům v Kyjově ve skutečnosti dražší, než Ambrozek uvedl.

"Je tam třeba bazén se slanou vodou," řekl HN pod podmínkou anonymity dělník, který na stavbě domu pracoval. Podle záznamů v kolaudačním rozhodnutí v suterénu domu bazén skutečně je. Kromě něj také sklepení s několika místnostmi, v přízemí samostatná knihovna, terasa, jídelna a další pokoje a v podkroví pět obytných místností. To vše podle Ambrozkova majetkového přiznání za sedm milionů korun.

A dražší bylo zřejmě i pořízení původního domu. Ambrozek HN tvrdil, že za tři miliony koupil původní nemovitost, pořídil projektovou dokumentaci i přípravné práce, tedy zřejmě včetně demolice původní budovy.

Jenže HN na katastru nemovitostí zjistily, že 2,9 milionu korun stála jen samotná koupě původní nemovitosti.

Abmrozkovi si dům v Kyjově pořídli v letech 2008 a 2009. Celkem je vyšel na deset milionů, půjčku si nebrali. Lidovecký politik tvrdí, že dva miliony vydělala jeho manželka, půl milionu zdědil, dva miliony získal z prodeje bytu a akcií a zbývajících pět a půl milionu uspořil z příjmů z politiky.

Jenže to je těžko představitelné. Musel by spořit celou výplatu a žít jen z náhrad na cestovné. Podle údajů z poslanecké sněmovny by mu na živobytí zbývalo 11 tisíc korun měsíčně.

"Vůbec jste nezapočítala, že jsem brala mateřskou a rodičovskou, nebo že jsem také něco vydělala," brání rodinu Monika Ambrozková a odkazuje na místopředsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, který si z platu ušetřil pět a půl milionu na nový byt.

"Když mohl našetřit on, proč by nemohl manžel." Jenže Sobotka pobíral všechny poslanecké náhrady, které mohl. Nechal si sněmovnou platit i rodinné bydlení. Ambrozek nikoliv. Až do února 2007 si sám platil nájem za dům v Úvalech u Prahy a navíc má větší rodinu.

Ambrozkovi museli mít prokazatelně vyšší výdaje, než se HN podařilo v minulosti zjistit. Monika Ambrozková jezdí v osobním autě BMW X3, které nové stojí nejméně jeden milion korun. To si zřejmě pořídila do svého podnikání, sám Ambrozek totiž do majetkových přiznání nákup auta nikdy nenapsal.

Marie Valášková, HN, 6. 9. 2010


... Náměstkem na fondu (SFŽP) v té době byl David Libiger, bývalý obchodní partner Martina Baiera. Celý fond pak spadal pod náměstka Pavla Labounka, který před nástupem na ministerstvo pracoval pro Baierovu firmu Star.

M. Valášková, HN, 29. 9. 2010