Koalici proti elektrárně kosí problémy, ČEZ nechce komisi


Koalici proti PPE opustili dva členové. Nelíbí se jim, že se začala problematika paroplynové elektrárny ČEZ v Úžíně příliš politizovat.

Naopak byli do koalice přijati komunisté a křesťanští demokraté. První jmenované bude zastupovat ústecký zastupitel Jaroslav Kubín. KDU - ČSL pak Pavel Boček, zastupitel městského obvodu Střekov.

Sdružení Přátelé přírody odešlo z koalice kvůli sporům s komunisty. „Nabídli jsme jim, aby byli nestálými členy. To ale odmítli, chtěli mít hlavní slovo,“ řekl Marian Páleník, který sdružení v koalici zastupoval a jedním dechem dodal: „Kdyby přistupovali k věci jinak, tak bychom neodstupovali. Nejsme jediní, kterým takový přístup vadí.“

Podle Jaroslava Kubína to však není problém jejich, nýbrž lidí, kteří z koalice odešli. „Měli řešit otázku stavby elektrárny nikoliv politiku. Nechápu, proč bychom měli být jen na jednání přizváni, když jsme suverénní strana.“

Kateřina Fišerová, druhá odstoupivší členka, naopak neměla podle svých slov na zasedání Koalice proti PPE čas. „Je to hrozná škoda, ale jsem příliš zaneprázdněná,“ řekla Fišerová. Podle předsedy koalice Vlastimila Liperta se jí však nelíbilo, jak se začalo sdružení politizovat a přestala se řešit problematika plánované výstavby paroplynové elektrárny v Úžíně. Fišerová to popřela.

Koalici možná ještě v nejbližší době doplní ODS. Podle Liperta se však strana zatím nevyjádřila. „Ještě to neprojednali ve svém politickém klubu,“ zdůvodnil Lipert. Alternativa pro Ústí vstup do Koalice proti PPE odmítla.

Ústecký magistrát na svém webu zveřejnil poslední korespondenci mezi primátorem Janem Kubatou (ODS) a ředitel divize výroby ČEZ Vladimírem Hlavinkou. Ten naráží na primátorův dopis z 30. dubna, ve kterém se Kubatovi nelíbí, že energetický kolos nestanovil konkrétní datum, kdy bude definitivně o elektrárně v Ústí jasno.

„Podrobnější věcné a termínové údaje než jsem vám poskytl, nemohu v současné době sdělit,“ uvedl Hlavinka a dodal: „Hledáme optimální řešení tohoto projektu z hlediska technického, legislativního, ekonomického a v neposlední řadě i z pohledu přijatelnosti veřejností v okolí elektrárny.“

Kubata v dalším dopise zareagoval: „Respektuji vaše stanovisko. Ačkoliv mě vůbec netěší, že se možná ani v letošním roce ústecká veřejnost nedozví konečné stanovisko, chápu složitost a nezbytnost zodpovědné přípravy celého projektu.“

Hlavinkovi se však také nelíbilo, že primátorova komise k paroplynové elektrárně přijala na svém zasedání dne 30.4.2008 doporučení pro radu města veřejně deklarovat, že si nepřeje výstavbu PPC Úžín a to ani v případě, že bude v souladu se zákony České republiky.

„Měl jsem za to, že zadáním pro komisi je podat objektivní zprávu o stavu projektu. Nevím, zdali toto má předjímat závěry komise a zdali je tedy její další činnost smysluplná,“ podotkl Hlavinka. „K dílčím výstupům z této komise se nebudu vyjadřovat, neboť mě především zajímají konečná a nezpochybnitelná fakta,“ odpověděl Kubata.

Koalice proti PPE bude v úterý jednat s hejtmanem Ústeckého kraje Jiřím Šulcem (ODS). Chce totiž vědět, za jakých podmínek krajský úřad vydá integrované povolení na stavbu paroplynové elektrárny v Úžíně.

Radek Nohl, Ústecký deník, 2. 6. 2008