Organizovaný zločin je s politikou pevně provázán


Rozhovor s Václavem Láskou, někdejším vyšetřovatelem závažné hospodářské kriminality


Někteří poslanci a senátoři dostali po první prezidentské volbě v dopise náboj. Co taková zásilka v symbolice mafiánů znamená?

Člověku to má říci, aby byl poslušný, jinak ho čeká trest smrti. Musím ovšem říci, že u nás v České republice se toho hodně zneužívá a často to neznamená nic. Jde třeba jen o snahu někoho zastrašit.

Může jít v tomto případě o vážnou hrozbu nebo spíš jen někdo této symboliky zneužívá?

Já bych si na devadesát procent vsadil, že je to naprosto klamné. Uvědomte si, pokud má jít o skutečně vážnou hrozbu, tak by měla přijít v situaci, kdy to ten člověk nezveřejní. Tady ale tuším, že může jít spíš o snahu mediálně očernit druhou stranu sporu. Je to politická hra, tam neexistuje nic přímočarého.

Proniká podle vašich zkušeností organizovaný zločin do politiky?

Já jsem přesvědčen, že je s politikou naprosto pevně provázán. Organizovaný zločin má peníze, a pokud má peníze, chce i moc - a kdo má peníze, může si moc koupit.

Co organizovaný zločin za své peníze očekává?

Chce mít vliv na místech, kde se přerozdělují státní peníze. To především. Jde mu o státní zakázky a na nižším stupni o veřejné zakázky, o kterých rozhoduje samospráva.

Jak organizovaný zločin politiky kontaktuje?

Kdekoliv, ale díky tomu, že jsme strašně malá země, tak takovou specialitou je, že si organizovaný zločin tipuje lidi už na vysokých školách. Snaží si je zavázat a vybudovat přátelské vztahy. Existuje vysoká pravděpodobnost, že když je někdo na škole dobrý, tak se v budoucnu dostane na nějaký zajímavý post ve státní správě. Leckterý student práv nebo ekonomie vám potvrdí, že se s takovou věcí setkal. Někam třeba jde, nic neplatí a nikdo neví, kdo to platil.

Ovlivňují politikové chod elitních policejních útvarů?

Žádný politik si nedovolí ovlivňovat konkrétního policistu. Nemá totiž jistotu, že by ho neprásknul. Politický vliv se projevuje spíš při výběru velitelů.

Nakolik je policie zkorumpovaná organizovaným zločinem?

Mafii stačí mít na každém útvaru jednoho dva zkorumpované a ti zařídí, co je potřeba. Nejde tedy o mnoho lidí, ale na druhou stranu mohou mít na práci útvaru obrovský vliv.

Kolik politiků je čistých?

Moc čistých politiků není, ale to je jen můj subjektivní názor.


Václav Drchal, Lidové noviny, 13. 2. 2008


Policista pro „citlivé“ případy
Václav Láska vyšetřoval nejzávažnější hospodářské případy. Mezi jeho „klienty“ patřil třeba Viktor Kožený. Na starosti měl také kauzu IPB a finanční machinace v Poldi Kladno. Do civilu odešel v únoru 2003. „Došel jsem k závěru, že v Česku nelze efektivně, objektivně a bezpečně vyšetřovat závažné hospodářské kauzy,“ zdůvodnil před časem své rozhodnutí.