Zaslání na email

Od:
Komu:
Vzkaz:

Ekologové kritizují „zlobbovanou vládu“


Ekologické organizace kritizují kontroverzní dokument, který v úterý schválila tripartita - odboráři, zástupci zaměstnavatelů a vláda. Ekologům se nelíbí, jakým způsobem dohoda otevírá například cestu ke stavbě jezů na Labi nebo prosazuje rozvoj průmyslu na úkor čistoty ovzduší.

„Je samozřejmě v pořádku, že tripartita existuje, ale je opravdu zvláštní a nevšední, že to vláda takto celé schválila a už je to pomalu vládní rozhodnutí. Odboráři ani zaměstnavatelé přece netvoří většinu populace, aby rozhodovali, co vlastně bude. Nemají žádný mandát voličů, je to lobby. Říká se, že současná vláda je jedna z nejzlobbovanějších za posledních 20 let, a teď se ukazuje, že to asi je pravda,“ uvedl Marian Páleník, ředitel společnosti Přátelé přírody.

Přátelé přírody podle něj nejsou kategoricky proti splavnění Labe, ale vadí jim, aby tam vznikl jez jako překážka pro migraci říční fauny. „Dá se to vymyslet tak, že by se zúžila plavební dráha na jednosměrnou. V tom okamžiku by jez nebyl zapotřebí. Není to nic speciálního, to se běžně dělá,“ podotkl Páleník.

Radikálnější přístup k celému projektu na splavnění dolního toku Labe má ekologické sdružení Arnika, které se spolu s dalšími podobnými organizacemi fungujícími ve sdružení Zelený kruh včera podepsalo pod nesouhlasný dopis určený premiéru Fischerovi.

„Připomínáme, že vláda požadavek už několikrát shodila ze stolu. Záměr by poškodil unikátní říční ekosystémy, populární rybářské revíry i domov řady vzácných, zákonem chráněných druhů savců, ptáků, ryb a rostlin. Nejvyšší kontrolní úřad i Světová banka zpochybnily rentabilnost projektu. Prospěch z něj budou mít jen plavební společnosti. Stavba by nesporně dala zakázky řadě firem - ale lepší investice stejné částky může jinde pomoci mnohem účinněji,“ píše se v dopise.

„Jez u Děčína by měl být první, ale tím by se otevřela cesta obecně k dalším zásahům. Myslím, že plány na další jezy už existují,“ dodala mluvčí Arniky Zora Kasiková.

Lucie Chlebná, 5. 2. 2010, Mladá fronta DNES, Regionální mutace severní Čechy