Zaslání na email

Od:
Komu:
Vzkaz:

Labe je čistší než rybníky, pojďte se koupat s námi, láká ekolog



Litoměřice - Do Labe se tuto neděli ponoří plavci. Každý, kdo se spolu se senátorem Zdeňkem Bártou a ekology ze sdružení Přátelé přírody odváží vstoupit do největší řeky v kraji, bude moci okusit teplotu a hlavně čistotu říční vody v Litoměřicích. „Chceme upozornit na to, že Labe není jen plavebním kanálem, že je v první řadě řekou. Například na místě, kde se budeme koupat, byla dříve plovárna, jak dosvědčují staré obrázky,“ upozorňuje senátor Zdeněk Bárta.
Jako každým rokem chtějí tímto činem ochránci přírody lidem dokázat, že největší severočeská řeka je již vhodným místem i k letní rekreaci.
„Řeka je již opravdu čistá a neměla by být chápána jen jako cesta pro nákladní lodě,“ říká ředitel společnosti Přátelé přírody Marian Páleník. Především čistotě řeky stále nevěří mnoho lidí. Podle Páleníka jsou to ale zbytečné obavy. „Z vlastní zkušenosti můžeme všechny váhající ujistit, že voda v Labi je z hlediska koupání po většinu roku čistší než ve většině rybníků. Koupání v něm je dokonce příjemnější než na koupališti nebo v bazénu. Kdo nevěří, ať přijde. Bude myslím příjemně překvapen,“ láká Páleník.
Akce začíná v pravé poledne, sraz všech koupajících je u letního kina na Střeleckém ostrově o půlhodinu dříve. „My, co se nehodláme chlubit svými postavami, se budeme koupat v tričkách Přátel přírody,“ žertuje ekolog.
„Z nepřízně počasí strach nemáme, já sám jsem po srdeční operaci, ale koupat se budu v každém případě,“ slibuje senátor Bárta.
O čistotě Labe v posledních letech svědčí hlavně návrat několika živočišných druhů.
Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severní Čechy

Autor: (ann)